Nieuws

Erediensten weer te bezoeken

Het is mogelijk om de erediensten te bezoeken. Wel op een aangepaste manier. Hier leest u welke maatregelen wij treffen: Gebruiksplan VEG Burgum versie 1.1

Vanaf zondag 30 mei hoeft u zich niet meer voor de eredienst aan te melden.

Eeuwigheidszondag

Op zondag 22 november was het eeuwigheidszondag. In twee diensten zijn de namen genoemd van hen die ons in dit kerkelijk jaar zijn ontvallen. Ondanks dat wij dit op gepaste wijze (corona) moesten vieren waarbij niet alle leden van onze Gemeente aanwezig konden zijn, hebben wij dit toch als zodanig gevoeld dat we in verbondenheid en gedachten bij elkaar waren.

Bevestiging nieuwe ambtsdragers

Een bijzondere dienst op zondag 20 september: de startzondag van het nieuwe seizoen en de bevestiging van onze nieuwe ambtsdragers.

Onze voorgangster Froukje Wesseling vroeg iedereen een schoen of schoenen mee te nemen en deze op het podium neer te zetten. Samen met de kinderen bekeek ze de schoenen. Wie zou deze schoen passen? En deze kleine schoentjes passen in deze grote schoenen! Froukje vertelt dat de Heer jou schoenen geeft waar je veel stappen mee kan zetten. We volgen de voetstappen van Jezus. En soms doe je ze uit, dan denk je, ik weet het even niet. Maar doe de schoenen nooit uit, met de schoenen van Jezus kom je thuis!

We zijn dankbaar dat we nieuwe ambtsdragers mochten bevestigen in deze dienst. We namen afscheid van ambtdragers broeder Klaas en in herinnering zuster Anneke. Voor haar staken we een kaarsje aan. Het ambt wordt overgedragen door broeder en zuster Postma. Het ambt van zuster Karin werd overgedragen aan zuster Annie.

De dienst is hier terug te luisteren.

Geen erediensten i.v.m. Corona

Zoals u allen in het nieuws hebt kunnen horen, worden er steeds strengere maatregelen getroffen om het Coronavirus tegen te gaan. Dit houdt onder andere in dat alle evenementen afgelast moeten worden, waaronder ook kerkdiensten.

Dit betekent dat alle erediensten vanaf 20 december tot 17 januari niet kunnen doorgaan, dus ook geen kerstdiensten. Als alles in goede orde mag gaan is de eerste kerkdienst weer op 24 januari.

De erediensten worden opgenomen die u via onze website terug kunt luisteren.

WZE-dienst zondag 6 oktober

Wat hebben we deze ochtenddienst samen als gemeente met Metanoya een mooie en waardevolle dienst mogen beleven. Het thema; “Volg je navigatie” was de rode draad in de dienst. Dit was natuurlijk ook de bedoeling en dit was ook zo voorbereid. Maar het is altijd weer spannend met wat voor liederen de meewerkende groep komt en of de liederen aansluiten bij het thema. Toen Metanoya met het eerste lied begon wist ik dat de aansluiting met het thema er was. Het nummer heet  “I once was lost ”. (Er was een tijd dat ik mij verloren voelde, ver weg van U. Maar nu ben ik weer thuis). Dit sloot prachtig aan op de verkonding die de heer Moonen begon met de vraag: “Is jouw ding, Gods ding?” Vervolgens haalde hij aan dat een navigatie heel mooi is, het brengt je overal, naar welke plek ook wilt. Maar de navigatie geeft niet aan dat de plek waar je naartoe wilt helemaal fout is. Vaak kiezen wij als mensen onze eigen weg, maar dat is niet altijd de goede weg! Er zijn 2 wegen, de brede en de smalle. Hiervan konden we bij het binnen komen van de kerk een paar platen zien. Tevens haalde de heer Moonen de naam Metanoya aan, want die betekent bekering. Is dat niet nodig om de goede weg te gaan? De heer Moonen eindigde de verkondiging met de woorden: We moeten onthouden: de weg waar het in het leven om gaat, is Jezus! Hij zei; Ik ben de weg!!Wat was het ook fijn dat er ruimte en plaats was om stil te staan bij het overlijden van Anneke Idzerda. Er was ruimte voor het verdriet deze ochtend. Fijn dat ook hier de muziek van Metanoya op aansloot. En wat fijn om ook zo samen gemeente te kunnen zijn!Zoals ik al in de eerste zin aangaf een waardevolle dienst!

Terugblik Startzondag – 15 september

Zondag 15 september begon het nieuwe seizoen weer met een Startzondag. Zoals ds. Moonen al zei: wij als kerk-commissies en -groepjes starten weer na de vakantietijd, maar God heeft geen zomerstop. Wat een mooie startzondag hebben we weer gevierd. Het thema was “Wat heb je in huis”. We hebben samen een huis gebouwd. Jong en oud werkte hieraan mee. De bouwtekeningen werden aangedragen door de jongeren. De fundering werd gelegd en weer een andere groep bouwde hier een huis op. Het dak was weer door de jongeren gebouwd, en met wat hulp van wat langere broeders werd dit bovenop het huis geplaatst. De jongeren haalden de bouwstenen uit de kerk, maar ook een grote sleutel werd gevonden en naar voren gebracht. Tussen al de activiteiten door waren er o.a.mooie liederen en fijne overdenkingen. We hebben het o.a. erover gehad over stenen, die uit een rots worden gehakt en op maat gemaakt, ingepast met andere stenen om samen Gods bouwwerk te vormen. Het is niet altijd fijn om gevormd te worden. Maar God weet wat nodig is. Daar moeten en kunnen we op vertrouwen. Zoals in 1 Petrus 2: 3-5 staat “Jullie moeten je ook zelf laten gebruiken als levende stenen waarmee een geestelijk huis wordt gebouwd.”

Na de dienst dronken we samen koffie/thee met wat lekkers. Tijdens het koffiedrinken werd er een Kahoot-quiz gehouden. Hier zaten best wel pittige vragen tussen, maar wat de één een pittige vraag vond, was voor een ander juist weer een bekend gegeven. Eén van de vragen ging over hoe lang de heer Borneman al organist is in onze kerk. Na de quiz kreeg hij een bedankje in de vorm van een bloemetje, omdat dit maar liefst al 40 jaar is! Hulde!

Na het koffiedrinken gingen we in verschillende samenstellingen in gesprek aan de hand van bv. kaartjes uit een kletspot, of vragen op de labels van Pickwicktheezakjes. Iedereen wisselde van tafel, dus iedereen ging in gesprek met telkens weer een andere groep. Ik vond dit erg fijn. Wat een prachtige tafelgesprekken zijn er gehouden. Voor de jongsten lagen er diverse spelletje klaar. Na dit alles hebben we samen nog genoten van een uitgebreide broodmaaltijd, met naast diverse soorten brood ook salades en soep (3 soorten, dus voor elk wat wils). Het heeft ons weer heerlijk gesmaakt.Ik weet van enkele gemeenteleden, dat ze niet te lang zouden blijven, maar toch niet konden afhaken, omdat het zo gezellig was! Na afloop zeiden we in de werkgroep enthousiast tegen elkaar, hoe geslaagd deze dag was. Een wijs man besloot: “Ja, blij met de gemeente. Maar Soli Deo Gloria (God alleen de eer). Dat we een warme gemeente hebben is genade!  En dat we het mogen en kunnen doen … daar mogen we dankbaar voor zijn.

Fancy Fair

De Vrije Evangelische Gemeente in Burgum houdt vrijdag 11 oktober van 15.00 tot 18.00 uur een Fancy Fair aan de Prinses Beatrixstraat 18. 

Loop langs gezellige kraampjes met nieuwe spullen, doe mee met raadspelletjes en win bij het draaiend rad en maak kans op mooie prijzen. Ook kunnen bezoekers genieten van een lekker hapje of drankje bij de bar. 

Tussen 18.00 en 19.00 uur kunt u in de kerk een broodje hamburger of een kop heerlijke snert eten. ’s Avonds is er tot 22.00 uur draaiend rad met mooie prijzen.

Leden van de Vrije Evangelische Gemeente zijn druk in de weer geweest om loten te verkopen voor de grote verloting. Tussen 19.30 en 20.00 uur vindt de trekking plaats.

Er worden onder andere een tablet, luxe koffiezetapparaat en een diner bon van restaurant de Pleats weggegeven. De totale opbrengst van deze dag is bestemd voor de gebouwen en inventaris van de Vrije Evangelische Gemeente.

Viering Raad van Kerken – zondag 22 september

De Raad van Kerken Burgum nodigt u uit voor het bijwonen van een vesper op zondag 22 september a.s. Deze oecumenische viering wordt gehouden in het kader van de vredesweek. Het thema van deze week is: ‘Vrede verbindt over de grenzen’.

Het thema nodigt uit om de grenzen op te zoeken en te onderzoeken. Want aan de andere kant van de grens wacht vaak een wereld aan ontmoetingen en mogelijkheden. Veel mensen leven steeds meer in de eigen bubbel en spreken steeds minder mensen uit andere bubbels. Polarisatie ligt dan op de loer. En dat terwijl vreedzaam samenleven met mensen uit andere bubbels en verschillende culturen goed mogelijk is. Elke dag zetten vele duizenden mensen in heel Nederland zich in voor een inclusieve samenleving. Grensgangers zijn dat. Zij zoeken grenzen op, reikende hand naar de ander of durven een eerste stap te zetten.

De aanvang van de viering is om 19.00 uur in de Kruiskerk. Voorganger is mw. Geeske Bies uit Burgum en de Kleine Cantorij o.l.v. Sebastiaan Schippers verleent haar medewerking. De collecte is bestemd voor Amnesty International. De Amnestygroep Burgum is dan aanwezig met een actie, waarschijnlijk een handtekeningactie. Maar daar hoort u t.z.t. meer van.

Open repetitieavond – zangkoor De Lofstem zoekt koorleden!

Op donderdagavond 26 september organiseert het bestuur van zangkoor De Lofstem een open repetitieavond. Om te kunnen voortbestaan is ons zangkoor dringend op zoek naar nieuwe leden. We willen u/jou daarom graag uitnodigen voor deze avond.

We repeteren van 19.45 tot 21.45 uur. U/je kunt dan eens vrijblijvend ervaren hoe een repetitieavond verloopt. Ook bestaat de mogelijkheid om met de kerst met ons mee te zingen. We treden op in onze eigen kerk op zondagochtend 22 december (4e advent). Hou je van zingen? Zing dan met ons mee! U/je bent van harte welkom!

Groeten, het bestuur van zangkoor De Lofstem

Trendy Club naar Slagharen

Op vrijdag 31 mei is de Trendy Club voor de verandering eens naar Slagharen geweest in plaats van naar Walibi. We vertrokken rond kwart voor 9 in twee auto’s vanaf de kerk. Gerda en Jelle reden. Rond 10 uur waren we er. Mooi op tijd om snel naar de eerste achtbaan te gaan, want dan is het nog niet zo druk. Niet iedereen is overigens dol op achtbanen, vandaar dat we dit jaar voor Slagharen hebben gekozen. Het zonnetje scheen heerlijk en het was redelijk druk. Het was niet te warm en niet te koud, perfect weer! De nieuwe achtbaan, de boomstammen, grote zweef en miniachtbaan waren zeer in trek, maar er waren zo veel leuke attracties dat we ze niet allemaal op kunnen noemen. Rond half 2 hebben we met z’n allen snel een broodje gegeten en daarna weer vlug terug naar de attracties. Iedereen heeft zich prima vermaakt! Aan het eind van de dag hebben we met z’n allen patat gegeten in het park en als toetje een softijsje. Daarna zijn we weer naar huis gegaan. Rond half 7 was iedereen weer thuis. Het was een hele gezellige dag!
Groetjes van: Djayden, David, Salomé, Anoek, Lieuwkje, Dominique, Engbert en Joël