Nieuws

WZE-dienst zondag 6 oktober

Wat hebben we deze ochtenddienst samen als gemeente met Metanoya een mooie en waardevolle dienst mogen beleven. Het thema; “Volg je navigatie” was de rode draad in de dienst. Dit was natuurlijk ook de bedoeling en dit was ook zo voorbereid. Maar het is altijd weer spannend met wat voor liederen de meewerkende groep komt en of de liederen aansluiten bij het thema. Toen Metanoya met het eerste lied begon wist ik dat de aansluiting met het thema er was. Het nummer heet  “I once was lost ”. (Er was een tijd dat ik mij verloren voelde, ver weg van U. Maar nu ben ik weer thuis). Dit sloot prachtig aan op de verkonding die de heer Moonen begon met de vraag: “Is jouw ding, Gods ding?” Vervolgens haalde hij aan dat een navigatie heel mooi is, het brengt je overal, naar welke plek ook wilt. Maar de navigatie geeft niet aan dat de plek waar je naartoe wilt helemaal fout is. Vaak kiezen wij als mensen onze eigen weg, maar dat is niet altijd de goede weg! Er zijn 2 wegen, de brede en de smalle. Hiervan konden we bij het binnen komen van de kerk een paar platen zien. Tevens haalde de heer Moonen de naam Metanoya aan, want die betekent bekering. Is dat niet nodig om de goede weg te gaan? De heer Moonen eindigde de verkondiging met de woorden: We moeten onthouden: de weg waar het in het leven om gaat, is Jezus! Hij zei; Ik ben de weg!!Wat was het ook fijn dat er ruimte en plaats was om stil te staan bij het overlijden van Anneke Idzerda. Er was ruimte voor het verdriet deze ochtend. Fijn dat ook hier de muziek van Metanoya op aansloot. En wat fijn om ook zo samen gemeente te kunnen zijn!Zoals ik al in de eerste zin aangaf een waardevolle dienst!

Terugblik Startzondag – 15 september

Zondag 15 september begon het nieuwe seizoen weer met een Startzondag. Zoals ds. Moonen al zei: wij als kerk-commissies en -groepjes starten weer na de vakantietijd, maar God heeft geen zomerstop. Wat een mooie startzondag hebben we weer gevierd. Het thema was “Wat heb je in huis”. We hebben samen een huis gebouwd. Jong en oud werkte hieraan mee. De bouwtekeningen werden aangedragen door de jongeren. De fundering werd gelegd en weer een andere groep bouwde hier een huis op. Het dak was weer door de jongeren gebouwd, en met wat hulp van wat langere broeders werd dit bovenop het huis geplaatst. De jongeren haalden de bouwstenen uit de kerk, maar ook een grote sleutel werd gevonden en naar voren gebracht. Tussen al de activiteiten door waren er o.a.mooie liederen en fijne overdenkingen. We hebben het o.a. erover gehad over stenen, die uit een rots worden gehakt en op maat gemaakt, ingepast met andere stenen om samen Gods bouwwerk te vormen. Het is niet altijd fijn om gevormd te worden. Maar God weet wat nodig is. Daar moeten en kunnen we op vertrouwen. Zoals in 1 Petrus 2: 3-5 staat “Jullie moeten je ook zelf laten gebruiken als levende stenen waarmee een geestelijk huis wordt gebouwd.”

Na de dienst dronken we samen koffie/thee met wat lekkers. Tijdens het koffiedrinken werd er een Kahoot-quiz gehouden. Hier zaten best wel pittige vragen tussen, maar wat de één een pittige vraag vond, was voor een ander juist weer een bekend gegeven. Eén van de vragen ging over hoe lang de heer Borneman al organist is in onze kerk. Na de quiz kreeg hij een bedankje in de vorm van een bloemetje, omdat dit maar liefst al 40 jaar is! Hulde!

Na het koffiedrinken gingen we in verschillende samenstellingen in gesprek aan de hand van bv. kaartjes uit een kletspot, of vragen op de labels van Pickwicktheezakjes. Iedereen wisselde van tafel, dus iedereen ging in gesprek met telkens weer een andere groep. Ik vond dit erg fijn. Wat een prachtige tafelgesprekken zijn er gehouden. Voor de jongsten lagen er diverse spelletje klaar. Na dit alles hebben we samen nog genoten van een uitgebreide broodmaaltijd, met naast diverse soorten brood ook salades en soep (3 soorten, dus voor elk wat wils). Het heeft ons weer heerlijk gesmaakt.Ik weet van enkele gemeenteleden, dat ze niet te lang zouden blijven, maar toch niet konden afhaken, omdat het zo gezellig was! Na afloop zeiden we in de werkgroep enthousiast tegen elkaar, hoe geslaagd deze dag was. Een wijs man besloot: “Ja, blij met de gemeente. Maar Soli Deo Gloria (God alleen de eer). Dat we een warme gemeente hebben is genade!  En dat we het mogen en kunnen doen … daar mogen we dankbaar voor zijn.

Fancy Fair

De Vrije Evangelische Gemeente in Burgum houdt vrijdag 11 oktober van 15.00 tot 18.00 uur een Fancy Fair aan de Prinses Beatrixstraat 18. 

Loop langs gezellige kraampjes met nieuwe spullen, doe mee met raadspelletjes en win bij het draaiend rad en maak kans op mooie prijzen. Ook kunnen bezoekers genieten van een lekker hapje of drankje bij de bar. 

Tussen 18.00 en 19.00 uur kunt u in de kerk een broodje hamburger of een kop heerlijke snert eten. ’s Avonds is er tot 22.00 uur draaiend rad met mooie prijzen.

Leden van de Vrije Evangelische Gemeente zijn druk in de weer geweest om loten te verkopen voor de grote verloting. Tussen 19.30 en 20.00 uur vindt de trekking plaats.

Er worden onder andere een tablet, luxe koffiezetapparaat en een diner bon van restaurant de Pleats weggegeven. De totale opbrengst van deze dag is bestemd voor de gebouwen en inventaris van de Vrije Evangelische Gemeente.

Viering Raad van Kerken – zondag 22 september

De Raad van Kerken Burgum nodigt u uit voor het bijwonen van een vesper op zondag 22 september a.s. Deze oecumenische viering wordt gehouden in het kader van de vredesweek. Het thema van deze week is: ‘Vrede verbindt over de grenzen’.

Het thema nodigt uit om de grenzen op te zoeken en te onderzoeken. Want aan de andere kant van de grens wacht vaak een wereld aan ontmoetingen en mogelijkheden. Veel mensen leven steeds meer in de eigen bubbel en spreken steeds minder mensen uit andere bubbels. Polarisatie ligt dan op de loer. En dat terwijl vreedzaam samenleven met mensen uit andere bubbels en verschillende culturen goed mogelijk is. Elke dag zetten vele duizenden mensen in heel Nederland zich in voor een inclusieve samenleving. Grensgangers zijn dat. Zij zoeken grenzen op, reikende hand naar de ander of durven een eerste stap te zetten.

De aanvang van de viering is om 19.00 uur in de Kruiskerk. Voorganger is mw. Geeske Bies uit Burgum en de Kleine Cantorij o.l.v. Sebastiaan Schippers verleent haar medewerking. De collecte is bestemd voor Amnesty International. De Amnestygroep Burgum is dan aanwezig met een actie, waarschijnlijk een handtekeningactie. Maar daar hoort u t.z.t. meer van.

Open repetitieavond – zangkoor De Lofstem zoekt koorleden!

Op donderdagavond 26 september organiseert het bestuur van zangkoor De Lofstem een open repetitieavond. Om te kunnen voortbestaan is ons zangkoor dringend op zoek naar nieuwe leden. We willen u/jou daarom graag uitnodigen voor deze avond.

We repeteren van 19.45 tot 21.45 uur. U/je kunt dan eens vrijblijvend ervaren hoe een repetitieavond verloopt. Ook bestaat de mogelijkheid om met de kerst met ons mee te zingen. We treden op in onze eigen kerk op zondagochtend 22 december (4e advent). Hou je van zingen? Zing dan met ons mee! U/je bent van harte welkom!

Groeten, het bestuur van zangkoor De Lofstem

Trendy Club naar Slagharen

Op vrijdag 31 mei is de Trendy Club voor de verandering eens naar Slagharen geweest in plaats van naar Walibi. We vertrokken rond kwart voor 9 in twee auto’s vanaf de kerk. Gerda en Jelle reden. Rond 10 uur waren we er. Mooi op tijd om snel naar de eerste achtbaan te gaan, want dan is het nog niet zo druk. Niet iedereen is overigens dol op achtbanen, vandaar dat we dit jaar voor Slagharen hebben gekozen. Het zonnetje scheen heerlijk en het was redelijk druk. Het was niet te warm en niet te koud, perfect weer! De nieuwe achtbaan, de boomstammen, grote zweef en miniachtbaan waren zeer in trek, maar er waren zo veel leuke attracties dat we ze niet allemaal op kunnen noemen. Rond half 2 hebben we met z’n allen snel een broodje gegeten en daarna weer vlug terug naar de attracties. Iedereen heeft zich prima vermaakt! Aan het eind van de dag hebben we met z’n allen patat gegeten in het park en als toetje een softijsje. Daarna zijn we weer naar huis gegaan. Rond half 7 was iedereen weer thuis. Het was een hele gezellige dag!
Groetjes van: Djayden, David, Salomé, Anoek, Lieuwkje, Dominique, Engbert en Joël

Ouderenmiddag 14 mei

Als afsluiting van de ouderenmiddag zijn we 14 mei jl. naar de kaasboerderij De Deelen in Tijnje geweest. We werden ontvangen met koffie of thee en een stukje appelgebak. Er was gelukkig een lift zodat iedereen boven kwam. Daarna kwam de voormalige boerin vertellen hoe ze 40 jaar geleden met het kaasmaken zijn begonnen. We gingen toen naar beneden de kaasmakerij in. In 5 dagen wordt er van 3000 liter melk kaas gemaakt. De overige melk gaat naar de fabriek. We konden de kaas ook proeven. De ligboxenstal, waar zo’n 200 koeien gemolken worden met 2 robots, liepen we ook nog heen. Er was ook een winkel bij waar we kaas konden kopen. Toen het tijd was om terug te gaan ging Klaas voorop rijden (hij is in Tijnje geboren) en hij leidde ons langs binnenwegen door de mooie omgeving, een prachtige rit. We kwamen veilig in Burgum aan na een goede middag met elkaar. Namens allen bedankt.

Zangerdag 2019

Op 25 april was het weer de jaarlijkse Zangersdag die dit jaar voor de 66e keer werd gehouden. Het organiserende koor dit jaar was “Hallelujah” uit Goes. We vertrokken om 7.00 uur met de bus vanaf de kerk richting Hilversum. Onderweg hadden we een korte koffiepauze met een heerlijke gevulde koek van Taede. Om ongeveer half 10 arriveerden we bij de Grote Kerk in Hilversum waar we welkom werden geheten met een Zeeuwse babbelaar en een Zeeuwse bolus bij de koffie.

Het ochtendprogramma begon met gebed en samenzang. Daarna werden er inzingoefeningen gedaan met Talitha Nawijn. Zij beoordeelde deze ochtend ook de ingestudeerde liederen. Toen waren de koren aan de beurt om hun eigen liederen ten gehore te brengen. Er waren dit jaar 6 koren die deelnamen aan deze Zangersdag. Dit waren de koren van Hilversum, Nijverdal, Oldebroek, Scherpenzeel, Goes en Burgum. Wij hebben 3 liederen ten gehore gebracht, te weten: Laudate omnis gentes, Licht in de nacht en Wanneer ik schuil. Pianist Bernard Bos heeft ons weer voortreffelijk begeleid.

Het middagprogramma bestond uit een workshop door Talitha Nawijn en samenzang van de keuzeliederen die elk koor had ingestudeerd. Ook heeft Talitha zelf een aantal liederen ten gehore gebracht. Ze heeft ons het refrein van het lied “Welkom thuis”, zangtechniek, zangoefeningen en tekstbeleving geleerd.

Om 16.00 uur hebben we het programma afgesloten met dankgebed en samenzang en werd bekend gemaakt dat het koor van Nijverdal op 14 mei 2020 de Zangersdag zal gaan organiseren. De locatie hiervoor is nog niet bekend. Op de terugweg hebben we heerlijk gegeten bij “de jongens van Joure” in Joure. Rond 21.00 uur was iedereen weer thuis. We kunnen terugzien op een zeer geslaagde dag!

Paasviering

Op zondag 21 maart vierden we Pasen samen met gospelgroep Ichtus uit Franeker en Jannie Dijkstra uit Ee. Het thema van deze dienst was ‘Zien en geloven: Jezus leeft’. De gospelgroep zong voor de dienst o.a. ‘Mijn verlosser leeft’. De dienst begon met het aansteken van de paaskaars. Daarna zongen we samen ‘Heer ik prijs Uw grote naam’. Daarna werden we allemaal welkom geheten in deze dienst.

Samen zongen we in deze dienst prachtige liederen begeleid door Ichtus. In de dienst zong de gospelgroep Fryske liederen, die ze zelf hadden geschreven op de melodie van popmuziek. Als kinderlied zongen we ‘Ben je groot of ben je klein’. Hierbij mochten we tijdens het zingen de
verschillende gebaren meedoen en wij deden enthousiast mee.

We lazen tijdens deze dienst uit Johannes 20:1-18. Hierbij lezen we over de opstanding van Jezus en hoe o.a. Maria van Magdela, Petrus en Johannes het zien. Kijken wij oppervlakkig net als Maria? Of kijken we verder en zien we de werkelijkheid? Hoe God te werk gaat stijgt uit boven alles. Als we ons overgeven komen we bij Gods werkelijkheid.

Tijdens de preek werden er verschillende afbeeldingen getoond op de beamer. Hiermee werd de boodschap van vandaag nog eens benadrukt. Als je bij een van de afbeeldingen oppervlakkig keek zag je een boom, maar als je verder keek zag je er twee gezichten in. Na de verkondiging van het woord zong Ichtus ‘Want Hy is opstean’ met een trekharmonica erbij. Vervolgens zong ze het welbekende ‘Halleluja’ en de gemeente zong het refrein mee. Na het danken en bidden zongen we staande ‘U zij de glorie’ en na de zege sloten we de dienst af met ‘Ga nu heen in vrede’.

Tijdens de dienst werden ook de viooltjes van de zondagsschool uitgedeeld door de kinderen en konden we na de dienst nog koffie- of theedrinken.
Wij als WZE kijken terug op een geslaagde dienst waarin we de opstanding van Jezus mochten vieren. Het was de laatste dienst van dit seizoen. In oktober is de eerstvolgende WZE-dienst.

Verslag Gezinsdienst op zondag 31 maart 2019

Thema: “Een sprong in het diepe”
Een ieder werd welkom geheten in de stad “Ninevé”. Voor de dienst kon elk een kaartje uit een enveloppe nemen, en de opdracht die daarop op stond uitvoeren. Daaruit vloeide voort dat er een hevig en luidruchtig Ninevé ontstond. Zeg maar gerust “een georganiseerde chaos”. Totdat er op eens een stem was, die riep “JONA”. Direct viel er een grote stilte.

Vooraan in de kerk op het podium was een man heel hard aan het rennen. En die man was “Jona”. Jona was gevlucht voor God. En waarom? God wou dat Jona naar de stad Ninevé trok om de inwoners van deze stad te waarschuwen. Deze mensen deden wat kwaad was in de ogen van God. Maar Jona had hier geen zin in. Hij zei: “Laat God zelf de inwoners maar straffen! Eigen schuld, dikke bult.”

Er staat een boot gereed om uit te varen. Drie jonge gemeenteleden bieden zich spontaan aan om de kapitein en matroos te spelen. Zij nemen Jona mee op weg naar Tarsis. Tijdens de reis valt Jona in een diepe slaap. Maar plotsklaps ontsteekt er een storm die het schip hevig heen en weer doet slingeren. De kapitein maakt Jona wakker en schreeuwt dat hij zich goed moet vasthouden. De matrozen roeien wat ze kunnen, maar niets is opgewassen tegen deze storm. De kapitein brult dat ze allemaal naar beneden moeten. Sommige matrozen hebben een beeldje van hun eigen afgod en er worden gebeden gemompeld. Maar niets helpt. Het blijft stormen, zelfs nu de lading overboord gegooid is.

Wat nu? De kapitein geeft ieder een steentje in zijn hand. Wie een steentje met een stip heeft is de klos. Dan blijkt dat Jona de steen met een stip heeft. Jona maakt zich bekend aan de bemanning, en zegt dat hij een opdracht van God heeft gekregen, die hij niet wil uitvoeren. Jona zegt: “gooi mij maar in de zee , dan zal de storm gaan liggen.” De matrozen pakken Jona en gooien hem in zee. Tot hun grote verbazing gaat de storm direct liggen.

Ondertussen zakt Jona steeds dieper en dieper het water in. Plotseling komt er vanuit het niets een grote vis op het podium gezwommen en slokt Jona naar binnen. Is Jona de enige met een stip op het steentje? Nee, ook de mensen in kerk krijgen een steentje met een stip uitgereikt, en moeten nu ook de walvis in, om zo de sprong in het diepe te wagen.

Na drie dagen wordt Jona door de vis uitgespuugd op het strand. Hij is ontzettend blij dat hij nog leeft. Hij begint hard te rennen van vreugde, en belooft God om de opdracht uit te voeren, en de mensen in Ninevé te waarschuwen dat God boos op hen is. De inwoners van Ninevé schrikken hier hevig van, en beloven dat ze weer het rechte pad op gaan.

Zullen wij als gemeente ook het voorbeeld volgen van de inwoners van Ninevé en de wereld waarschuwen dat ze terug moeten keren op het goede pad?