‘De kracht van het persoonlijke verhaal’ 4 mei-viering

Op donderdag 4 mei is er een bijeenkomst in de Kruiskerk, na afloop van de dodenherdenking, met als thema ‘De kracht van het persoonlijke verhaal’

Cijfers zijn nodig om de harde werkelijkheid op tafel te leggen. Maar tegelijkertijd dragen zij het gevaar in zich de lezer of hoorder te vervreemden van de werkelijkheid die zij in kaart brengen.

Cijfers over slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog, van de oorlog in Nederlands-Indië, van de oorlog in Kosovo, of van welke tijd of plaats van onrecht ook: ze zijn zó allesomvattend, dat ze uiteindelijk langs je heen gaan: je kunt je er niets bij voorstellen.

Maar achter die cijfers, achter die kille getallen, gaan namen schuilen. Namen die het leven van personen samenvatten. Noem de naam en er komt een heel leven achter vandaan. Dié persoonlijke verhalen houden de herinnering aan het onrecht levend. Dié verhalen zijn als een monument, als een waarschuwing: dit nooit meer!

Op 4 mei, na afloop van de stille tocht en de herdenking bij het monument op het kerkhof, staan de deuren van de Kruiskerk open. Thema van de bijeenkomst is ‘de kracht van het persoonlijk verhaal’. In woorden, beelden en muziek worden wij meegenomen in persoonlijke verhalen die de geschiedenis ‘aanraakbaar’ maken.

Na afloop van de bijeenkomst is er volop gelegenheid tot ontmoeting onder genot van een bakje koffie of thee.

Geen reacties

Voeg reactie toe